Om

Gladare konst med Börje Grönberg

Börje Grönberg vid ingången till ateljén

Börje Grönberg vid ingången till ateljén med konstverk nr 1 ”Fjäll”

Önskan är att skapa harmoniska tavlor med glada färger som betraktarna blir glada av

Sedan barnsben har Börje Grönberg varit intresserad av konst, måleri och musik. Vid 12 års ålder fick han sin första målerilåda av sina föräldrar efter uppmuntran av en lärare som uppmärksammat hans begåvning.

Börje föddes och växte upp i Ockelbo i Gästrikland och började arbeta som säljare för kontorsvaror vilket förde honom till Uppsala dit han och hans hustru Sylvia flyttade.

Efter några år beslöt han sig för att starta eget företag inom samma bransch och efter 20 års hårt arbetande hade Börje byggt upp ett starkt företag med 35 anställda. Då kände han att det var dags att ägna mer tid till den egna målningen vilket innebar att han pensionerade sig vid 52 års ålder.

Sedan dess har Börje ägnat allt sin tid åt konsten, både inom målning och musiken där han spelar piano och sjunger. Han reste runt i Sverige och Europa och gick i lära hos bra konstnärer och lärare.

I Stockholm handlade han konst med en kompanjon i en butik i närheten av Bukowskis vilket medförde till konstresor inom Sverige och Finland samt gav ett stort kunnande av våra egna konstnärer.

Han målar både i olja och akvarell. Oljemålningarna baseras på punktmönster och färgytor vilket gör att betraktarens öga och hjärna hjälper till med att ta fram ett motiv.

Börje kan börja måla ett detaljrikt landskap i akvarell för att sedan övergå att måla i olja med akvarellen som förlaga. Han förklarar det som att han vänder motivet ryggen och därmed kan ägna sig åt färgerna och fastnar inte i detaljerna.

För cirka 25 år sedan blev längtan tillbaka till Ockelbo alldeles för stor och Börje och Sylvia flyttade hem till Börjes föräldrarhem, en stor och vacker gård med flera byggnader, mark och skog. Där bodde de tills för 10 år sedan då de styckade upp marken, byggde ett nytt hus på marken mitt emot. Där fanns även ett äldre hus som hade varit bostad till det par som tog hand om gårdens grödor och djur.

Detta hus får nu verka som Börjes ateljé i vilket han sitter och målar, tillverkar ramar eller täljer en ny figur några timmar varje dag.

Börje Gränbergs ateljé i Ockelbo

Ateljén som tidigare var bostad åt det par som skötte om gård och djur